Het aantal inwoners van Olst-Wijhe met een betalingsachterstand bij een of meer overheidsinstanties is in twee jaar tijd gedaald, van 1700 naar 1430. Dit betekent dat één op de elf inwoners vorig jaar een rekening bij de overheid open had staan, wat lager is dan het landelijk gemiddelde.
De Belastingdienst blijft de grootste schuldeiser onder de overheidsinstanties, met 820 particulieren die belastingschulden hebben en 600 die achterlopen met het terugbetalen van toeslagen. Een deel van hen heeft betalingsregelingen getroffen. Sommige inwoners hebben zowel belasting- als toeslagenschulden.
Naast de Belastingdienst hebben ook andere instanties openstaande rekeningen in Olst-Wijhe. Bijvoorbeeld, 140 inwoners hebben achterstanden bij het CAK, voornamelijk vanwege onbetaalde zorgpremies. Verder zijn er 120 mensen met betalingsachterstanden bij het CJIB, wat meestal gaat om verkeersboetes.
Buiten belastingen en toeslagen hebben ook 60 personen een betalingsachterstand bij DUO vanwege studieschulden, en 40 bij het UWV vanwege uitkeringen die terugbetaald moeten worden. Daarnaast zijn er 10 inwoners met een betalingsachterstand bij de Sociale Verzekeringsbank.
Landelijke cijfers tonen een daling van het totale aantal mensen met schulden bij de overheid in twee jaar, maar met uitzonderingen zoals te laat terugbetalen van studieschulden en verkeersboetes. In Olst-Wijhe is vooral een stijging zichtbaar bij verkeersboetes. Directeur Arjan Vliegenthart van Nibud pleit voor kwijtschelding van hardnekkige schulden.
De trend wijst op een afname van het aantal mensen met betalingsachterstanden, maar niet van het totale bedrag dat openstaat. Vliegenthart benadrukt de noodzaak van radicale oplossingen, vooral voor de financieel kwetsbaren.