De vergrijzing in Olst-Wijhe doet de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog langzaam vervagen. Volgens recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er nog 1037 inwoners die vóór 1945 zijn geboren en de bevrijding hebben meegemaakt. Van deze groep zijn er 163 mensen die in 1940 minstens vijf jaar oud waren bij het begin van de oorlog en mogelijk nog herinneringen koesteren.
In vergelijking met de rest van Overijssel is de groep die de bevrijding heeft meegemaakt in Olst-Wijhe iets groter. Dit jaar markeert tachtig jaar sinds Nederland werd bevrijd, en het aantal inwoners met eigen oorlogsherinneringen ligt hier significant hoger dan elders.
Met het snel afnemende aantal oorlogsgetuigen laat de impact van vergrijzing zich steeds sterker voelen. Landelijke voorspellingen tonen aan dat over vijf jaar slechts een half miljoen inwoners van vóór 1945 nog in leven zullen zijn. Voor Olst-Wijhe zijn er geen specifieke cijfers, maar de trend is onmiskenbaar zorgwekkend.
Over twintig jaar, bij de honderdjarige herdenking van de bevrijding, zal het aantal overlevenden verder dramatisch zijn afgenomen. De kans om uit eerste hand te horen over de Tweede Wereldoorlog wordt steeds schaarser, en met elke voorbijgaande herdenking raakt het collectieve geheugen verder verwijderd van de grimmige realiteiten van die tijd.