Uit recente cijfers blijkt dat het aantal langdurig leegstaande woningen in Olst-Wijhe aan het afnemen is, met slechts 45 woningen begin vorig jaar, vergeleken met 50 in 2022. Dit rapport is samengesteld door het CBS in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
In Olst-Wijhe zijn er ook tien bedrijfspanden en tien panden met een maatschappelijke functie, zoals scholen en hotels, die langdurig leegstaan. Naast de leegstand van woningen is er ook sprake van spookbewoning in tien gebouwen, waar stroom wordt verbruikt, wat wijst op mogelijk illegale activiteiten.
Gemeenten streven al geruime tijd naar het invoeren van een 'leegstandsheffing' om deze problematiek aan te pakken. Ondanks de recente druk vanuit de Tweede Kamer door GroenLinks-PvdA en SP, weigert woonminister Keijzer tot op heden om hieraan te beginnen, wat vragen oproept over de aanpak van leegstand en mogelijke criminaliteit.
De vergelijking met vijftien soortgelijke gemeenten in de fysieke omgeving van Olst-Wijhe toont aan dat het aantal leegstaande panden hier lager ligt. Deze analyse, gebaseerd op CBS-gegevens, brengt de regionale situatie rondom leegstand en spookbewoning in kaart.