Huisartsenzorg in Olst-Wijhe onder druk: Patiëntenaantallen hoog, patiëntenstop bij 45-55% huisartsen

03 apr , 4:32 Nieuws
image 14 66c475c3d4232

Uitdagingen in de Huisartsenzorg van Olst-Wijhe

De huisartsenzorg in Olst-Wijhe staat onder druk, met een aanzienlijke toename van het aantal patiënten dat de huisarts bezoekt in vergelijking met andere gemeenten. Uit recent onderzoek blijkt dat de gemiddelde patiënt in Olst-Wijhe 4,9 keer per jaar een bezoek brengt aan de huisarts, wat aantoont dat de zorgvraag hoog is in deze regio.

Aantal Huisartsbezoeken en Huisartsendichtheid

Vergeleken met vijftien soortgelijke gemeenten, ligt het aantal huisartsbezoeken in Olst-Wijhe aanzienlijk boven het gemiddelde. In negen van deze gemeenten is het aantal bezoeken per jaar lager, terwijl het in zes gemeenten hoger ligt. De huisartsendichtheid in Olst-Wijhe is echter relatief hoog, met één huisarts per 1108 inwoners, in tegenstelling tot de vijftien vergelijkbare gemeenten waar er één huisarts per 1395 inwoners is.

Patiëntenstop bij Huisartspraktijken

In reactie op de toenemende zorgvraag hebben 45 tot 55 procent van de huisartspraktijken in de Regio Zwolle een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop ingesteld. Hoewel specifieke cijfers voor Olst-Wijhe ontbreken, wijst dit fenomeen op de groeiende druk op de huisartsenzorg in de regio.

De Toekomst van de Huisartsensector

De Algemene Rekenkamer benoemt het huisartsentekort in heel Nederland als 'nijpend,' aangezien bijna 200.000 mensen geen huisarts kunnen vinden. Daarnaast hebben ruim 700.000 personen behoefte aan een nieuwe huisarts vanwege ontevredenheid of verhuizing. De verwachting is dat het personeelstekort in de huisartsensector zal toenemen van 3 procent vorig jaar tot 16 procent in 2034, wat aanzienlijke uitdagingen met zich meebrengt.

Lokale Impact en Verbeteringen

In Olst-Wijhe zijn er aanzienlijke verschillen in de snelheid waarmee een huisarts bij een patiënt kan zijn, vooral bij spoed, met in sommige postcodegebieden een wachttijd van maximaal acht minuten. Het benadrukken van de lokale impact van deze ontwikkelingen en het streven naar verbetering van de huisartsenzorg worden essentieel in het waarborgen van kwalitatieve patiëntenzorg in de regio.